Uitkeringen en VpB schade

Hieronder staat een tabel voor een man, geboren 1-7-1955, dus AOW in 2022, zijn partner is een 2 jaar jongere vrouw. De stamrechtvoorziening is €100.000, de uitkeringen starten in januari 2023. Hieronder staan alleen de effecten op de VpB van de waardering van het stamrecht - kosten en opbrengsten zijn niet meegenomen.

Opvallend (in vergelijking met vorige jaren) is dat voor een looptijd t/m 10 jaar, de VpB schade te verwaarlozen is. Er is zelfs verlies wat grotendeels te wijten is actuarieel bepaalde uitkering. Een echte verzekeraar heeft veel meer verzekerden waarvan een aantal vroeger overlijdt - deze menden hoeven niet meer betaald te worden en dat is een winstbijdrage voor een normale verzekeringsmaatschappij, maar een stamrecht BV heeft dit compenserende effect niet.

Deze tabel is een indicatie! De echte bedragen zijn per situatie weer anders, maar voor een financiële planning geven deze bedragen een prima indruk. Verder: dit is een bruto schade, na belastingen wordt deze (zeg) de helft minder.
Ik kan een scenarioanalyse voor je eigen situatie berekenen, zodat je beter gefundeerd een keuze kunt maken.

Ook belangrijk om te weten: vaak is de BV niet in staat om de hele periode te blijven uitkeren, zeker voor een langere duur. Zo is voor de situatie levenslang meestal na aan jaar of 20-25 de koek gewoon op, tenzij de BV een redelijke winst maakt en dat blijft voor een deel koffiedik kijken.

Hieronder een staatje van de gevolgen van de waardering van het stamrecht voor de winst/verliesrekening.

(Opnieuw een indicatie voor een uitkeringsduur van 10 jaar.)

Er is het eerste jaar een winst (de fiscale waarde wordt lager dan de commerciële waarde het jaar ervoor), daarna een steeds afnemend verlies (fiscale en commerciële waarde groeien weer langzaam naar elkaar toe). Het verlies van 2024 wordt verrekend met de winst van 2023. Latere verliezen zijn niet te verrekenen, maar opbrengsten (bijv. rente, dividend) worden pas belast als ze hoger zijn dan de verliezen in de tabel.
Een BV die bijvoorbeeld geld heeft uitgeleend met redelijke rente hoeft dan meestal over die winst geen VpB te betalen. Zo kan de VpB schade over de tijd een stuk lager uitvallen of zelfs worden gecompenseerd.

De Stamrecht Ingenieur: Vakkundig, snel en goedkoop!