Uitkeringen en VpB schade

Hieronder staat een tabel voor een man, geboren 1-7-1954, dus AOW in 2020, zijn partner is een 2 jaar jongere vrouw. De stamrechtvorziening is € 100.000, de uitkeringen starten in januari 2021. De opbrengsten van de BV worden verondersteld net zo hoog te zijn als de kosten (maar heel wat stamrecht BV's halen dat nu niet eens!).

Let wel, dit is een indicatie! De echte bedragen zijn per situatie weer anders, maar voor een financiële planning geven deze bedragen een prima indruk. Verder: dit is een bruto schade, na belastingen wordt het (zeg) de helft minder.
Ik kan een dergelijke scenarioanalyse berekenen voor je eigen situatie zodat je beter gefundeerd een keuze kunt maken.

Ook belangrijk om te weten: vaak is de BV niet in staat om de hele periode te blijven uitkeren, zeker voor een langere duur. Zo is voor de situatie levenslang meestal na aan jaar of 20 de koek gewoon op! Tenzij de BV een redelijke winst maakt en dat blijft voor een deel koffiedik kijken.

Hieronder een staatje van de gevolgen van de waardering van het stamrecht voor de winst/verliesrekening.

(Opnieuw een indicatie voor een uitkeringsduur van 10 jaar.)

Er is het eerste jaar een winst (de fiscale waarde wordt veel lager dan de commerciële waarde), daarna een steeds afnemend verlies (fiscale en commerciële waarde groeien weer langzaam naar elkaar toe). Het verlies van 2021 wordt verrekend met de winst van 2020. Latere verliezen zijn niet te verrekenen, maar opbrengsten (bijv. rente, dividend) worden pas belast als ze hoger zijn dan de verliezen in de tabel.
Een BV die bijvoorbeeld geld heeft uitgeleend met redelijke rente hoeft dan meestal over die winst geen VpB te betalen. Daarmee wordt de VpB schade over de tijd een stuk lager of zelfs gecompenseerd.

De Stamrecht Ingenieur: Vakkundig, snel en goedkoop!